Co je bešamel?

Bešamel neboli bílá omáčka je připravována z másla, mouky, mléka, soli a muškátového oříšku. Tvoří základ pro nejrůznější polévky, omáčky, hodí se k zapékání nebo jako omáčka k masu, rybě či zelenině. Zejména italská, francouzská a řecká kuchyně by se bez ní neobešla.

Chcete si ji připravit doma? Nemusíte se bát, příprava je jednoduchá a výsledek božský.

Věděla jste? Bešamelu se říká matka všech omáček. Je to proto, že slouží jako základ pro přípravu dalších omáček.

nákup

Kde přesně bešamel vznikl?

Asi vás nepřekvapí, že bešamel vznikl v kolébce světové gastronomie a totiž ve Francii. Konkrétně na královském dvoře Ludvíka XIV. Podle jiné legendy vznikl bešamel v Itálii a do Francie byl dovezen. Ať je to tak, či onak nelze bešamelové omáčce upřít její úžasnou variabilitu a jemnou chuť.

K čemu všemu se dá bešamel použít?

Bešamel je vynikající jako základ pro další omáčky nebo polévky. Vyzkoušet ho můžete s koprem pro přípravu koprové omáčky. Francouzští kuchaři ho rádi připravují s houbami jako krémovou polévku. Nepostradatelný je také při vaření lasagní nebo zapečené řecké musaky. Pokud do něj přidáte nastrouhaný sýr, rázem máte omáčku zvanou Mornay, která je výtečná k těstovinám nebo zelenině.

Tip: bešamelovou omáčkou můžete také přelít plátek ryby a dozdobit bylinkami

koření

Recept na luxusní bešamelovou omáčku

Budete potřebovat:

  • 500ml mléka
  • 2ks bobkového listu
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl
  • bílý pepř
  • 40g másla
  • 40g pšeničné hladké mouky

Postup:

  • na mírném ohni rozpusťte máslo
  • poté zasypte moukou a pečlivě promíchejte vařečkou
  • nechte přibližně minutu zasmahnout
  • pomalu přilévejte mléko, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu
  • míchejte, výsledná směs by měla mít hustotu konzistenci omáčky (trvá to zhruba 10-15 minut)
  • stáhněte z plotny a můžete přidat dle chuti bylinky nebo sýr

Tip: omáčku můžete ozvláštnit cibulí nebo chilli práškem